NAPOJE
a)zimne:
1. wody
2. soki
3. napoje gazowane
smakowe
4. koktajle
b)gorące:
1. kawa
2. herbata
3. kakao
DZISIAJ ZAJMIEMY SIĘ KAWĄ
Po zerwaniu nasion suszy się je.
Wysuszone zielone
ziarna wysyłane są do palarni gdzie podczas palenia w temp. 200-250°C. W nasionach powstają składniki smakowe i aromatyczne i następuje zmiana barwy
na brązową.
W sklepach możemy kupić:
Kawę rozpuszczalną
kawę w ziarnach lub mieloną
ziarna kawy przed zmielone ziarna kawy
zmieleniem
Są również kawy, które nie zawierają kofeiny np. kawa zbożowa , inka.
Mogą ją pić dzieci i osoby, które nie mogą pić zwykłej kawy.
Kawę możemy parzyć w
ekspresie.
Zmielone ziarna kawy
zalewamy wrzątkiem.
Kawę rozpuszczalną
zalewamy gorącą wodą.
Sposoby podawania kawy.
Kawę p odaje się w:
filiżankach
dzbankach
w kubkach
w szklankach
Dodatki do kawy
podawane są oddzielnie : mleko, cukier, słodka śmietanka.
· Cappuccino- napar kawy
ze spienionym mlekiem
· Kawa mrożona - napar
kawy osłodzony z dodatkiem śmietanki lekko zamrożony.
Podawany w wysokich szklankach np. z bitą śmietaną
lub napar kawy z dodatkiem lodów waniliowych bitą śmietaną i wafelek do dekoracji.
· Latte - napar kawy
podawany z ubitym mlekiem. Podawany w wysokich szklankach i ma 3
warstwy.
A na zakończenie legenda o odkryciu kawy
Spróbujcie przygotować sobie kawę INKĘ np. ZE SPIENIONYM MLEKIEM, MROŻONĄ ALBO LATTE. Ciepłe mleko możecie spienić za pomocą miksera:)
POWODZENIA!!
Wojciech Sperkowski obecny
OdpowiedzUsuńMagdalena Dziemidowicz obecna
OdpowiedzUsuń