MAJOWE ŚWIĘTA (2 GODZINY)




Jutro zaczynają się ŚWIĘTA MAJOWE , które nazywamy MAJÓWKĄ. 
To czas świętowania, spacerów spotkań z rodziną i znajomymi, udziału w różnych organizowanych z tej okazji imprezach…

ALE NIE W TYM ROKU! 
Wirus jest dalej niebezpieczny więc unikajmy spotkań z innymi ludźmi.
I PAMIĘTAJCIE!!!

Czas świętowania: 
1 maja Święto Pracy
2 maja to święto FLAGI PAŃSTWOWEJ
3 maja to ŚWIĘTO KONSTYTUCJI

Obejrzyjcie wspólnie z Rodzicami film o tych świętach. Porozmawiajcie o tym, co to znaczy patriotyzm.


Na następną godzinę naszych zajęć mam dla Was propozycję.
 Zróbcie sobie małą flagę polską na wykałaczce, którą będziecie mogli przyozdobić  podwieczorek świąteczny.

1. Potrzebne będą


2. Na białej kartce rysujemy prostokąt o wymiarach 1 cm / 7 cm.
Na czerwonej kartce rysujemy prostokąt o wymiarach 2 cm / 7 cm.



3. Wycinamy oba prostokąty.

4. Biały prostokąt smarujemy klejem.




5. Biały pasek przyklejamy na czerwony tak jak na zdjęciu.




6. Biało – czerwony pasek składamy na pół.



7.  Po czerwonej stronie smarujemy pasek klejem.



8. W zagięciu posmarowanego klejem paska kładziemy wykałaczkę. 
UWAGA !!
BIAŁY KOLOR MA BYĆ NA GÓRZE. WYKAŁACZKA NIE MOŻE WYSTAWAĆ U GÓRY NASZEJ FLAGI.


9. Sklejamy i ……

GOTOWE!!!

Miłego świętowania !!
A NA POPRAWĘ NASTROJU KILKA ZDJĘĆ Z ZESZŁOROCZNYCH OBCHODÓW ŚWIĄT MAJOWYCH W ŚWINOUJŚCIU. 








PIECZEMY CIASTO OLEJOWE (5 godzin)



DZISIAJ ZROBIMY COŚ SŁODKIEGO!!! NA POPRAWĘ NASTROJU.


Nie wiem jak Wam ale mnie pyszny kawałek ciasta własnej roboty potrafi poprawić humor na długo!!!

DO PRACY

CIASTO OLEJOWE

Składniki:
  • 4 duże jajka,
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 i ½  szklanki mąki pszennej
  • 1 i ½   łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:

1. Małą blachę 23 – 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2. Odmierz 1  i  ½ (pół) szklanki mąki i 1 i ½   łyżeczki proszku do pieczenia.

mąki tyle







         i







proszku do pieczenia tyle (przypominam duża łyżka i mała łyżeczka)


3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko do miski, odłóż.

4. Odmierz ½ (pół) szklanki oleju.

oleju tyle

5. Oddziel żółtka od białek. Do większej miski białka do małej miseczki żółtka.



6. Sprawdź czy nic z wyjątkiem kratki nie ma w piekarniku. Włącz piekarnik „góra – dół  180ºC”. 
Poproś o pomoc Rodziców😀

7. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier– łyżką cały czas ubijając.


8. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana.
Dodaj żółtka i miksuj dalej do połączenia.

9. Do miksowanej masy powoli wlewaj olej (odmierzony szklanką) i cały czas miksuj. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta.

10. Odłóż mikser.

11. Do tak przygotowanej piany dodaj przesianą mąkę z proszkiem, wymieszaj delikatnie łyżką, do połączenia.

12. Ciasto przełóż do formy.

13. Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 45 minut - 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.



14. Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. 
 I zajadamy J))

Czekam na Wasze zdjęcia i dajcie znać czy smakowało.


SMACZNEGO!!!!!

CIASTO OLEJOWE - przepis




Przeczytajcie uważnie przepis, przepiszcie go do zeszytu.
Sprawdźcie czy macie wszystkie potrzebne produkty. Może musicie coś dokupić?

CIASTO OLEJOWE

Składniki:
  • 4 duże jajka,
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 i ½  szklanki mąki pszennej
  • 1 i ½   łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:

1. Małą blachę 23 – 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2. Odmierz 1  i  ½ (pół) szklanki mąki i 1 i ½   łyżeczki proszku do pieczenia.

3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko do miski, odłóż.

4. Odmierz ½ (pół) szklanki oleju.

5. Oddziel żółtka od białek. Do większej miski białka do małej miseczki żółtka.

6. Sprawdź czy nic z wyjątkiem kratki nie ma w piekarniku. Włącz piekarnik „góra – dół  180ºC”.

7. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier– łyżką cały czas ubijając.

8. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana.
Dodaj żółtka i miksuj dalej do połączenia.

9. Do miksowanej masy powoli wlewaj olej (odmierzony szklanką) i cały czas miksuj. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta.

10. Odłóż mikser.

11. Do tak przygotowanej piany dodaj przesianą mąkę z proszkiem, wymieszaćj delikatnie łyżką, do połączenia.

12. Ciasto przełóż do formy.

13. Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 45minut - 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.

14. Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. I zajadamy J))

ZADANIE:
Wypisz lub powiedz Rodzicom, jakie sprzęty będą Ci potrzebne do wykonania ciasta.

WAGA KUCHENNA


TEMAT:  Waga kuchenna.
WAGI SĄ RÓŻNE !!

Waga łazienkowa, na której możesz sprawdzić ile ważysz i czy nie przytyłeś po świętach.😉



Waga na poczcie, gdzie ważone są listy i paczki.


Waga lekarska, na której p. pielęgniarka lub lekarz sprawdza naszą wagę.



Waga sklepowa, na której ekspedientka odważa nam towar.



Waga samochodowa, na której ważone są samochody.



I chyba nam najlepiej znana waga kuchenna, na której odważamy np. produkty do ciasta.



JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ WAGĄ KUCHENNĄ?

Z wagi należy korzystać stawiając ją na stole lub blacie kuchennym.
Następnie należy postawić miskę na powierzchni wagi.

Wcisnąć przycisk "włącz/wyłącz" ("ON/OFF"). Poczekać należy, aż na wyświetlaczu pojawi się "0" .
 lub

Waga jest gotowa do użytkowania!


Przycisk "Z/T" CZYLI ZEROWANIE

Kiedy na  włączonej wadze stawiamy miskę lub inny pojawi się ciężar miski.

Aby zważyć tylko to co nasypiemy do miski wciskamy przycisk "Z/T" (zero/tara). 

Teraz w misce można umieścić produkt przeznaczony do zważania.
TYLKO NIE WKŁADAJCIE TAM: 

KOTA
PSA
KAMIENI                                                                                   


Na wyświetlaczu pojawi się ciężar.

Spróbujcie odważyć np.cukru, kaszy, mąki …   
100g
300g
250g
750g

BEZPIECZNY CZAS WOLNY (2 godz.)

Alkohol i papierosy nie są dla młodzieży!!!!!   Gdy ktoś cię częstuje, zawsze możesz powiedzieć "nie".   W odmowie nie ma n...