NAPOJE GORĄCE - KAKAO


DZISIAJ BARDZO SMACZNY I ZDROWY TEMAT:



Kakao jest to napój sporządzony z proszku kakaowego z 
dodatkiem mleka lub wody.


Napoje z kakao mają wysoką wartość energetyczną, poprawiają nastrój!!



















Skąd bierze się kakao?


Otrzymuje się je z ziaren pochodzących z owoców,  drzewa kakaowca. 

Produkcja kakao rozpoczyna się w krajach, gdzie panuje gorący i wilgotny klimat.



Owocami kakaowca są duże strąki, które ścina się lub strąca kijami. 


Każdy strąk kryje około 20-30 nasion - te nasiona to właśnie ziarna kakaowca.

Dojrzałe strąki po zbiorze są rozcinane, a ziarna wyłuskiwane. 


Następnie poddaje się je fermentacji  i suszeniu, po czym są czyszczone i pakowane.






Kakao jest najważniejszym składnikiem czekolady.

Posłuchajcie piosenki o czekoladzie. Słuchaliśmy już jej w klasie, nawet próbowaliśmy tańczyć.

W sklepie możemy kupić:

KAKAO 



CZEKOLADĘ PITNĄ


KAKAO ROZPUSZCZALNE 



Kakao do picia powstaje po wymieszaniu proszku z ciepłym mlekiem lub wodą. Możemy dodać do niego przyprawy – wanilię, kardamon, cynamon. 
Do słodzenia warto wybrać  miód, syrop klonowy, syrop z agawy.

Kakao jest często dodatkiem do:
1. ciast i innych słodkich wypieków. 

2. lodów

3. deserów 



NAPÓJ KAKAO PODAJEMY W: 
KUBKACH, 
SZKLANKACH, 

FILIŻANKACH ....



A TERAZ DO ROBOTY!

 WYBIERZCIE SOBIE, KTÓRY Z PODANYCH NIŻEJ NAPOJÓW, MACIE OCHOTĘ WYPRÓBOWAĆ I DO ROBOTY:
 ROBIMY ZDJĘCIA I WYSYŁAMY!
Pamiętajcie o komentarzach na wszystkich blogach:)


DOMOWE KAKAO 


SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mleka zwierzęcego lub roślinnego może być też woda
  • 4-8 łyżek kakao ciemnego 
  • 3 łyżki cukru, ksylitolu, miodu, syropu daktylowego
  • można dodać jeszcze cynamon lub kardamon mielony

 PRZYGOTOWANIE

    1. W garnuszku podgrzewam mleko z cukrem. Odlewam do miski około 1 szklanki mleka, czasami więcej, dosypuje kakao i mieszam trzepaczką.
    2. Kakao rozmieszane z mlekiem wlewam do pozostałego gorącego mleka i zostawiam do bardzo mocnego podgrzania. Mieszam dodatkowo trzepaczką.
    3. Wlewam do kubków i podaję.

Kakao z piankami marshmallow

  • 1 szklanka mleka
  • 50 ml śmietanki kremówki 30% (płynnej z kartonika)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 30 g pianek marshmallows
Przygotowanie
  1. Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać kakao i co chwilę mieszając zagotować.
  2. Zmniejszyć ogień, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając podgrzewać aż czekolada całkowicie się rozpuści. ...
  3. Przelać do filiżanek, dodać pianki marshmallows i podawać.



KAKAO Z BITĄ ŚMIETANĄ


SKŁADNIKI:


  • kakao 1/3 szklanki

    mleko 1/2 szklanki

    • cukier 1/3 szklanki
    • sól 1 szczypta
    • ekstrakt waniliowy 3/4 łyżeczki
    • wrzątek 1/3 szklanki
    • bita śmietana zrobiona samodzielnie lub w sprayu
    • polewa czekoladowa  lub tarta czekolada, kakao do posypania

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    W miseczce połącz kakao z cukrem i solą. Dodaj do wody. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 2 minuty. Dodaj mleko. Gotuj jeszcze przez chwilę. Zdejmij z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
    Kakao przelej do szklanek. Podawaj z bitą śmietaną i polewą czekoladową.
    Powodzenia i smacznego!!


    NAPOJE GORĄCE - HERBATA


    Pijesz ją kilka razy dziennie i na kilka sposobów. Dla niektórych gorąca herbata to miłe zwieńczenie pracowitego dnia, dla innych lekarstwo na przeziębienie, albo towarzysz spotkania z przyjaciółmi.

     SKĄD POCHODZI HERBATA?


    Herbata to napar uzyskiwany 
    liści i pączków
    krzewu herbacianego.


      
    krzew herbaciany

    Plantacja herbaty

    Liście herbaty są zrywane a następnie podsuszane.

    Podwiędnięte listki tnie się lub zwija.
    powstaje wtedy:
    1. herbata granulowana





















    2. herbata liściasta

























    Dalszy etap to ponowne suszenie.

    Możemy kupić herbatę ziołową, którą parzy się podobnie jak herbatę z krzewów herbacianych.
    Przykłady herbat ziołowych:
    RUMIANEK

    MIĘTA

    MELISA

    W sklepach są dostępne również herbaty owocowe np.

    MALINOWA

    OWOCE LEŚNE

    PORZECZKOWA

    PARZENIE HERBATY

    1. Wsypać odpowiednią ilość herbaty lub włożyć torebkę do dzbanka lub filiżanki.
    2. Zagotować wodę i wrzątkiem zalać herbatę.
    3. Pozostawiamy ją 5-8 minut.

    MOŻEMY RÓWNIEŻ UŻYĆ RÓŻNEGO RODZAJU ZAPARZACZY DO HERBATY. 



     
    Herbatę należy podawać w filiżankach.

     

    Dodatki do herbaty to cukier, cytryna, mleko, śmietanka i podawane są oddzielnie .

    Wyróżniamy  takie sposoby podawania herbaty jak:
    ·   Po angielsku - esencja podawana jest w czajniku, mleko lub śmietanka w dzbanku.



    ·   Po rosyjsku - podaje się w szklance z metalowym  uchwytem. Jako dodatek podaje się konfitury lub rum i cukier w kostkach.

    ·  Ekspresowa - filiżankę napełnia się gorącą wodą ustawia na spodku na drugim spodku kładzie się torebkę herbaty ekspresowej i przykrywa nim szklankę.

    Przygotowanie mrożonej herbaty :
    1) zalewamy herbatę małą ilością gorącej wody (tak, żeby przykryć torebkę),
    2) zaparzamy herbatę przez przynajmniej 5 minut, 
    3) uzupełniamy naczynie zimną wodą,
    4) wkładamy herbatę na 1 godz. do lodówki,
    4) dodajemy kostki lodu i owoce.



    PRZECHOWYWANIE HERBATY

    Ponieważ herbata bardzo łatwo wchłania obce zapachy, warto przechowywać ją w  zamykanych naczyniach, np. w pojemnikach ze szkła lub z porcelany. Można używać też szczelnych naczyń blaszanych, np. puszek lub drewnianych pudełek.




    Obejrzyj film z ciekawostkami o herbacie

    Zadanie na dzisiaj
     Spróbujcie zaparzyć i prawidłowo podać wybrany rodzaj herbaty.



    BEZPIECZNY CZAS WOLNY (2 godz.)

    Alkohol i papierosy nie są dla młodzieży!!!!!   Gdy ktoś cię częstuje, zawsze możesz powiedzieć "nie".   W odmowie nie ma n...