Kakao jest to napój sporządzony z proszku kakaowego z
Skąd bierze się kakao?
Otrzymuje się je z ziaren pochodzących z owoców, drzewa kakaowca.
Produkcja kakao rozpoczyna się w krajach, gdzie panuje gorący i wilgotny klimat.
.
Owocami kakaowca są duże strąki, które ścina się lub strąca kijami.
Każdy strąk kryje około 20-30 nasion - te nasiona to właśnie ziarna kakaowca.
Dojrzałe strąki po zbiorze są rozcinane, a ziarna wyłuskiwane.
Następnie poddaje się je fermentacji i suszeniu, po czym są czyszczone i pakowane.
Posłuchajcie piosenki o czekoladzie. Słuchaliśmy już jej w klasie, nawet próbowaliśmy tańczyć.
W sklepie możemy kupić:
KAKAO
CZEKOLADĘ PITNĄ
Kakao do picia powstaje po wymieszaniu proszku z ciepłym mlekiem lub wodą. Możemy dodać do niego przyprawy – wanilię, kardamon, cynamon.
Do słodzenia warto wybrać miód, syrop klonowy, syrop z agawy.
Do słodzenia warto wybrać miód, syrop klonowy, syrop z agawy.
Kakao jest często dodatkiem do:
1. ciast i innych słodkich wypieków.
2. lodów
3. deserów
NAPÓJ KAKAO PODAJEMY W:
KUBKACH,
SZKLANKACH,
FILIŻANKACH ....
A TERAZ DO ROBOTY!
WYBIERZCIE SOBIE, KTÓRY Z PODANYCH NIŻEJ NAPOJÓW, MACIE OCHOTĘ WYPRÓBOWAĆ I DO ROBOTY:
ROBIMY ZDJĘCIA I WYSYŁAMY!
Pamiętajcie o komentarzach na wszystkich blogach:)
DOMOWE KAKAO
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mleka zwierzęcego lub roślinnego może być też woda
- 4-8 łyżek kakao ciemnego
- 3 łyżki cukru, ksylitolu, miodu, syropu daktylowego
- można dodać jeszcze cynamon lub kardamon mielony
PRZYGOTOWANIE
- W garnuszku podgrzewam mleko z cukrem. Odlewam do miski około 1 szklanki mleka, czasami więcej, dosypuje kakao i mieszam trzepaczką.
- Kakao rozmieszane z mlekiem wlewam do pozostałego gorącego mleka i zostawiam do bardzo mocnego podgrzania. Mieszam dodatkowo trzepaczką.
- Wlewam do kubków i podaję.
Kakao z piankami marshmallow
- 1 szklanka mleka
- 50 ml śmietanki kremówki 30% (płynnej z kartonika)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 50 g gorzkiej czekolady
- 30 g pianek marshmallows
Przygotowanie
- Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać kakao i co chwilę mieszając zagotować.
- Zmniejszyć ogień, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając podgrzewać aż czekolada całkowicie się rozpuści. ...
- Przelać do filiżanek, dodać pianki marshmallows i podawać.
KAKAO Z BITĄ ŚMIETANĄ
kakao 1/3 szklanki
- cukier 1/3 szklanki
- sól 1 szczypta
- ekstrakt waniliowy 3/4 łyżeczki
- wrzątek 1/3 szklanki
- bita śmietana zrobiona samodzielnie lub w sprayu
- polewa czekoladowa lub tarta czekolada, kakao do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W miseczce połącz kakao z cukrem i solą. Dodaj do wody. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 2 minuty. Dodaj mleko. Gotuj jeszcze przez chwilę. Zdejmij z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
Kakao przelej do szklanek. Podawaj z bitą śmietaną i polewą czekoladową.
Kakao przelej do szklanek. Podawaj z bitą śmietaną i polewą czekoladową.
Powodzenia i smacznego!!