Temat : Wywar mięsno - warzywny
Taki wywar gotujemy prawie tak samo jak wywar warzywny.
Wywar mięsno - warzywny nazywamy również bulionem.
Na początek zapraszam Was na film:
Aby ugotować wywar mięsno - warzywny potrzebna nam będzie:
WŁOSZCZYZNA
WODA I PRZYPRAWY - sól, pieprz (mielony lub w ziarenkach), liść laurowy, ziele angielskie
MIĘSO np: skrzydełka kurczaka, korpus, udko, żeberka wieprzowe....
1. Mięso płuczemy wkładamy do garnka i zalewamy wodą dodajemy przyprawy i gotujemy (od zagotowania przez ok. 20 min).
2. Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
( są zupy do których dodajemy warzywa w całości a później je wyjmujemy np. rosół, pomidorowa, barszcz czysty)
3. Po 20 minutach gotowania mięsa do garnka wkładamy warzywa i gotujemy aż wszystko będzie miękkie.
I mamy gotowy
Możemy go podać z makaronem jako rosół lub dodać do gotowania składnik główny i zrobić ulubioną zupę.
Zadanie
Przeczytajcie dokładnie temat i obserwujcie, jak w Waszych domach przygotowuje się zupy.
Pomagajcie w obieraniu, myciu i krojeniu warzyw, doprawiajcie do smaku zupę, sprawdzajcie czy warzywa są już ugotowane. Zadbajcie również o estetyczne nakrycie stołu do obiadu.
POMAGAJCIE RODZICOM W KUCHNI!!