wywar mięsno - warzywny piątek




Temat : Wywar mięsno - warzywny

Taki wywar gotujemy prawie tak samo jak wywar warzywny. 

Wywar mięsno - warzywny nazywamy również bulionem.

Na początek zapraszam Was na film:

Aby ugotować wywar mięsno - warzywny potrzebna nam będzie: 

WŁOSZCZYZNA


WODA I PRZYPRAWY - sól, pieprz (mielony lub w ziarenkach), liść laurowy, ziele angielskie

MIĘSO np: skrzydełka kurczaka, korpus, udko, żeberka wieprzowe....




1. Mięso płuczemy wkładamy do garnka i zalewamy wodą dodajemy przyprawy i gotujemy (od zagotowania przez ok. 20 min).

2. Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
( są zupy do których dodajemy warzywa w całości a później je wyjmujemy np. rosół, pomidorowa, barszcz czysty) 

3. Po 20 minutach gotowania mięsa do garnka wkładamy warzywa i gotujemy aż wszystko będzie miękkie.

I mamy gotowy
wywar mięsno - warzywny!!!

Możemy go podać z makaronem jako rosół lub dodać do gotowania składnik główny i zrobić ulubioną zupę.

Zadanie

Przeczytajcie dokładnie temat i obserwujcie, jak w Waszych domach przygotowuje się zupy. 
Pomagajcie w obieraniu, myciu i krojeniu warzyw, doprawiajcie do smaku zupę, sprawdzajcie czy warzywa są już ugotowane. Zadbajcie również o estetyczne nakrycie stołu do obiadu.

POMAGAJCIE RODZICOM W KUCHNI!!


NAKRYWANIE STOŁU DO OBIADU (2 godz)

Temat: Podstawowe nakrycie stołu.



 
Do obiadu składającego się z trzech dań czyli: 
zupy, 
II dania. 
deseru. 
Na stół podajemy:  talerz płytki a na nim talerz głęboki, łyżkę do zupy, nóż i widelec do dania głównego, widelczyk deserowy, łyżeczkę deserową, kielich do wody lub szklankę do kompotu, serwetkę.

 Nóż kładziemy po prawej stronie, ostrzem skierowanym w stronę talerza. 
Sztućce deserowe, jak sama nazwa wskazuje, służą do jedzenia deserów. Łyżeczkę używa się do deserów w postaci płynnej, widelczyk do ciast i deserów z kawałkami owoców.  

Sztućce deserowe rozmieszcza się bezpośrednio nad talerzem, łyżeczki główką w lewo, widelczyki – ząbkami w prawo.


Dodatkowo serwetkę ( z materiału lub papierową) kładziemy po lewej stronie nakrycia lub na talerzu.







Elegancko wyglądają serwetki specjalnie poskładane w różne kształty.



Zapraszam na film pokazujący kilka sposobów składania serwetek tak aby nasze nakryte stoły były piękne i estetyczne.

Zadanie domowe
Poćwicz nakrywanie stołu do obiadu oraz składanie serwetek (samodzielnie lub poproś o pomoc Rodziców).

ZUPY CZ. 1 (5 GODZ.)


Moi Drodzy!

Śniadania mamy za sobą. Przyszła pora na dania obiadowe. Zaczniemy od zup.

Przepiszcie notatkę (to co zaznaczone jest kolorem niebieskim) do zeszytu.


Temat: Zupy

Żeby ugotować zupę musimy mieć:

                      ZUPA OGÓRKOWA =







    +






       wywar               +             składnik główny

                                                 (ogórki kiszone) 


BARSZCZ CZERWONY =

   +

        wywar               +           składnik główny

                                             (buraczki czerwone)


GRZYBOWA =



+





wywar               +          składnik główny 
                                    (pieczarki lub inne grzyby)



Aby ugotować wywar warzywny potrzebna nam będzie: 

WŁOSZCZYZNA


WODA I PRZYPRAWY - sól, pieprz (mielony lub w ziarenkach), liść laurowy, ziele angielskie
ŁYŻKA OLEJU


1. Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
( są zupy do których dodajemy warzywa w całości a później je wyjmujemy) 
2. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa.
3. Po kilku minutach smażenia dolewamy wodę dodajemy przyprawy.

Po ugotowaniu warzyw mamy 
wywar warzywny!!!

Przeczytaj jak zrobić zupę?

4. Po ok. 10 minutach gotowania dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę 
(oraz składniki główne, które muszą się dłużej gotować, takie jak:
kalafior będzie kalafiorowa
brokuł będzie brokułowa... 
 i gotujemy, aż warzywa będą miękkie).

Teraz wystarczy dodać składnik główny, którego nie musimy gotować do miękkości:
- przecier pomidorowy - będzie pomidorowa.
- starte ogórki kiszone - będzie ogórkowa.
- posiekany koperek - będzie koperkowa.
Na sam koniec dodajemy
PODPRAWĘ :
2 łyżki śmietany
trochę zimnej wody
1 łyżka mąki
Wszystkie składniki rozrabiamy rózgą i wlewamy do garnka.

PAMIĘTAJCIE ABY SPRÓBOWAĆ  I DOPRAWIĆ DO SMAKU!

Zupę możemy podać w:

wazie ( każdy nalewa sobie z niej samodzielnie zupę na talerz)

na talerzach głębokich



w bulionówkach

w miseczkach

Zadanie 

Wypisz (lub wymień Rodzicom), jakie produkty potrzebne będą aby ugotować zupę kalafiorową?

ŚNIADANIA - JAJECZNICA



Jajecznica – bardzo prosta do wykonania potrawa z roztrzepanych jaj, usmażonych na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
Do przyrządzenia jajecznicy używa się zwykle jaj
kurzych,

 czasem przepiórczych,
 
a nawet strusich.



Jajecznicę możemy usmażyć na: 
maśle, 
smalcu, 
margarynie,
oleju, 
oliwie, 
tłuszczu z wytopionej słoniny.
 
 Podstawową przyprawą jest sól ewentualnie pieprz.



Jajecznicę możemy usmażyć na wiele sposobów:

·         polska typowa jajecznica – na boczku, na wędzonej szynce, na kiełbasie i podsmażonej cebuli z dodatkiem szczypioru.

·         smak wzbogacić można smażonymi pieczarkami lub serem żółtym.

·         odrobina mleka lub śmietanki pod koniec smażenia spowoduje, że jajeczniczka będzie pulchna.

·         sezonowe dodatki to pomidory bez skórki, cukinia lub grzyby leśne...

·         zielonym dodatkiem jest często szczypiorek, ale może też być natka pietruszki, listki kolendry lub bazylii.

·         klepka to jajecznica z dodatkiem mąki. 


A teraz zadanie do wykonania w środę!
Pozwolę sobie zaplanować Wam śniadanko.

Proponuję menu na śniadanie :
  • chleb z masłem,
  • jajecznica( wasza ulubiona) pamiętajcie o dodatku warzyw!
  • kakao, kawa z mlekiem lub herbata.
Kto nie ma wszystkich produktów w domu, musi zrobić listę zakupów i zakupy.



ZUPY MLECZNE (5 godzin)





Temat: Zupy mleczne
 Mówiliśmy już o śniadaniach: pastach śniadaniowych, kanapkach , napojach gorących jakie możemy ze smakiem zjeść i wypić na śniadanie.
Dzisiaj przechodzimy dalej…
Zupy mleczne. 
Jedni je lubią inni nie. Ale są bardzo zdrowe. 
Zupę mleczną jemy na śniadanie –  są to raczej płatki zalane  mlekiem.


Ale przecież możemy zrobić smaczną i zdrowszą zupę mleczną sami.

Najpopularniejsze zupy mleczne to:
1. Kasza manna na mleku   


2. Zacierki

3. Owsianka


 Aby takie zupy lepiej smakowały i ładnie wyglądały, możemy je ozdobić:
Posypką z kakao lub tartej czekolady,

Owocami np.: malinami, truskawkami, bananami itp.

Sokami owocowymi,


Bakaliami czyli np.: orzechami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi itp.

Dżemami, powidłami, musami.


Przykładowe przepisy na zupy mleczne


Kasza manna na mleku
SKŁADNIKI 
2 szklanki mleka                    
4 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki cukru
sok owocowy do polania

PRZYGOTOWANIE :
·         Mleko z cukrem zagotuj w garnku.
·         Wsyp kaszkę energicznie mieszając trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Odstaw na 1 minutę.
·         Podaj w miseczkach polaną sokiem.

 

 OWSIANKA


SKŁADNIKI:

1 szklanka płatków owsianych
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1/3 szklanki rodzynek (ewentualnie)

PRZYGOTOWANIE:

  • Płatki owsiane  wypłukać na sitku kilkakrotnie zimną wodą. Wsypać do garnka, wlać mleko, dodać odrobinę soli i zagotować (można dodać też rodzynki).
  • Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości przez ok. 15 minut, co chwilę mieszając. Pod koniec doprawić cukrem.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami jak np. owoce, syrop klonowy czy miód.

                        Zadanie 

Wybierzcie sobie zupę mleczną z tych podanych wyżej, lub może macie swoją ulubioną, i ugotujcie ją sobie na jutrzejsze śniadanko.




SMACZNEGO!!

BEZPIECZNY CZAS WOLNY (2 godz.)

Alkohol i papierosy nie są dla młodzieży!!!!!   Gdy ktoś cię częstuje, zawsze możesz powiedzieć "nie".   W odmowie nie ma n...