ŚNIADANIA - JAJECZNICA



Jajecznica – bardzo prosta do wykonania potrawa z roztrzepanych jaj, usmażonych na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
Do przyrządzenia jajecznicy używa się zwykle jaj
kurzych,

 czasem przepiórczych,
 
a nawet strusich.



Jajecznicę możemy usmażyć na: 
maśle, 
smalcu, 
margarynie,
oleju, 
oliwie, 
tłuszczu z wytopionej słoniny.
 
 Podstawową przyprawą jest sól ewentualnie pieprz.



Jajecznicę możemy usmażyć na wiele sposobów:

·         polska typowa jajecznica – na boczku, na wędzonej szynce, na kiełbasie i podsmażonej cebuli z dodatkiem szczypioru.

·         smak wzbogacić można smażonymi pieczarkami lub serem żółtym.

·         odrobina mleka lub śmietanki pod koniec smażenia spowoduje, że jajeczniczka będzie pulchna.

·         sezonowe dodatki to pomidory bez skórki, cukinia lub grzyby leśne...

·         zielonym dodatkiem jest często szczypiorek, ale może też być natka pietruszki, listki kolendry lub bazylii.

·         klepka to jajecznica z dodatkiem mąki. 


A teraz zadanie do wykonania w środę!
Pozwolę sobie zaplanować Wam śniadanko.

Proponuję menu na śniadanie :
  • chleb z masłem,
  • jajecznica( wasza ulubiona) pamiętajcie o dodatku warzyw!
  • kakao, kawa z mlekiem lub herbata.
Kto nie ma wszystkich produktów w domu, musi zrobić listę zakupów i zakupy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BEZPIECZNY CZAS WOLNY (2 godz.)

Alkohol i papierosy nie są dla młodzieży!!!!!   Gdy ktoś cię częstuje, zawsze możesz powiedzieć "nie".   W odmowie nie ma n...