Jajecznica – bardzo prosta do wykonania potrawa z roztrzepanych jaj, usmażonych na
patelni na rozgrzanym tłuszczu.
Jajecznicę możemy usmażyć na:
maśle,
smalcu,
margarynie,
oleju,
oliwie,
tłuszczu z wytopionej słoniny.
Podstawową przyprawą
jest sól ewentualnie pieprz.
Jajecznicę możemy usmażyć na wiele sposobów:
·
polska
typowa jajecznica – na boczku, na wędzonej szynce,
na kiełbasie i podsmażonej cebuli z dodatkiem szczypioru.
·
smak
wzbogacić można smażonymi pieczarkami lub serem żółtym.
·
odrobina mleka lub śmietanki pod
koniec smażenia spowoduje, że jajeczniczka będzie pulchna.
·
sezonowe
dodatki to pomidory bez
skórki, cukinia lub grzyby leśne...
·
zielonym
dodatkiem jest często szczypiorek, ale może też być natka pietruszki, listki kolendry lub bazylii.
·
klepka to jajecznica z dodatkiem mąki.
A teraz zadanie do wykonania w środę!
Pozwolę sobie zaplanować Wam śniadanko.
Proponuję menu na śniadanie :
- chleb z masłem,
- jajecznica( wasza ulubiona) pamiętajcie o dodatku warzyw!
- kakao, kawa z mlekiem lub herbata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz