Warto zadbać o to, aby praca w kuchni sprawiała nam przyjemności.
1. Zakup produktów – zaplanuj co chcesz ugotować. Łatwiej będzie Ci przygotować listę zakupów i kupić odpowiednie produkty. Unikniesz tym samym sytuacji, że gotując, okaże się, że akurat czegoś Ci brakuje.
2. Przygotowanie przestrzeni do pracy – Przed rozpoczęciem gotowania usuń wszelkie niepotrzebne przedmioty ze stanowiska pracy.
3. Zwiąż włosy, ubierz fartuch i oczywiście umyj ręce.
3. Przygotowanie składników – przyszykuj najpierw wszystkie składniki, narzędzia i sprzęt. Najlepiej poukładaj je na blacie tak, aby w trakcie gotowania szybko sięgnąć po po potrzebną rzecz.
6. Porządek w kuchni – w trakcie przygotowywania potrawy należy dbać o porządek, aby Twoje miejsce pracy było czyste.
PAMIĘTAJ RÓWNIEŻ O POZOSTAWIENIU PORZĄDKU PO PRACY:
pozmywaj, powycieraj do sucha i poodkładaj na miejsce wszystkie naczynia,
wytrzyj na mokro i do sucha blaty, stół i kuchenkę.
zamieć i umyj podłogę
Wojciech Sperkowski obecny
OdpowiedzUsuńDziemidowicz obecna
OdpowiedzUsuń