Temat: Odmierzanie produktów w kuchni– ćwiczenia!
Dzisiaj przypomnimy sobie jak odmierzać produkty np.: mąkę, cukier, mleko,
wodę…….. za pomocą szklanki.
JEDNA SZKLANKA
PÓŁ SZKLANKI
albo
0,5 SZKLANKI
albo
½ SZKLANKI
=
=
Spróbujcie poodmierzać sobie w szklankach np. wodę, cukier, mąkę... Możecie do odmierzania użyć gumek recepturek tak jak pokazałam Wam na zdjęciach. Robiliśmy już to w szkole także mam nadzieję, że łatwo sobie przypomnicie jak to robić.
W wielu przepisach mamy taki sposób odmierzania składników.
Na przykład:
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- pół szklanki oleju rzepakowego (125 ml) lub roztopionego, przestudzonego masła
- 1i 1/2 szklanki mąki pszennej
+
1/2 szklanki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel ulubionego aromatu
- cukier puder do oprószenia.
DO PONIEDZIAŁKU!