POWTÓRKA



Temat: Odmierzanie produktów w kuchni– ćwiczenia!

Dzisiaj przypomnimy sobie jak  odmierzać produkty np.: mąkę, cukier, mleko, wodę…….. za pomocą szklanki.


JEDNA SZKLANKA 




PÓŁ SZKLANKI
      albo
0,5 SZKLANKI
      albo
½ SZKLANKI 












           =




        



            =






Spróbujcie poodmierzać sobie w szklankach np. wodę, cukier, mąkę... Możecie do odmierzania użyć gumek recepturek tak jak pokazałam Wam na zdjęciach. Robiliśmy już to w szkole także mam nadzieję, że łatwo sobie przypomnicie jak to robić.

W wielu przepisach mamy taki sposób odmierzania składników. Na przykład:

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  •  4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie

  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • pół szklanki oleju rzepakowego (125 ml) lub roztopionego, przestudzonego masła



  • 1i 1/2 szklanki mąki pszennej






         +



                                                                                1/2 szklanki


  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel ulubionego aromatu 
  • cukier puder do oprószenia.

DO PONIEDZIAŁKU!

2 komentarze:

BEZPIECZNY CZAS WOLNY (2 godz.)

Alkohol i papierosy nie są dla młodzieży!!!!!   Gdy ktoś cię częstuje, zawsze możesz powiedzieć "nie".   W odmowie nie ma n...