1.  Zakup produktów – zaplanuj co chcesz ugotować. Łatwiej będzie Ci przygotować listę zakupów i kupić odpowiednie produkty. Unikniesz tym samym sytuacji, że gotując, okaże się, że akurat czegoś Ci brakuje.






2. Przygotowanie przestrzeni do pracy –  Przed rozpoczęciem gotowania usuń wszelkie niepotrzebne przedmioty ze stanowiska pracy.

3. Zwiąż włosy, ubierz fartuch i oczywiście umyj ręce.

3. Przygotowanie składników –  przyszykuj najpierw wszystkie składniki, narzędzia i sprzęt. Najlepiej poukładaj je na blacie tak, aby w trakcie gotowania szybko sięgnąć po po potrzebną rzecz.

6. Porządek w kuchni – w trakcie przygotowywania potrawy należy dbać o porządek, aby Twoje miejsce pracy było czyste.


PAMIĘTAJ RÓWNIEŻ O POZOSTAWIENIU PORZĄDKU PO PRACY:
pozmywaj, powycieraj do sucha i poodkładaj na miejsce wszystkie naczynia,

Nie zostawiaj takiego bałaganu!!!



wytrzyj na mokro i do sucha blaty, stół i kuchenkę.

zamieć i umyj podłogę