NA DOBRY POCZĄTEK ŻEBY WAM SIĘ PRACOWAŁO ŚPIEWAJĄCO!!!
A TERAZ ZAPRASZAM DO KUCHNI
PRZYPOMINAM PRZEPIS:
Zupa pomidorowa przepis
składniki:
- porcja mięsa na wywar,
- listek laurowy, ziele angielskie
- 3 marchewki
- 1 cebulka
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- kawałek pora
- 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietany
- natka pietruszki
- pieprz, sól
sposób przygotowania:
Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, lekko solimy, dodajemy 2-3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i gotujemy.
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy, energicznie mieszając.
Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu.
Taką zupę pomidorową można już przyprawić do smaku i posypać posiekaną pietruszką.
Jeśli jednak lubimy zupę pomidorową zabielaną ( z dodatkiem śmietany), pod koniec gotowania odlewamy do osobnego naczynia chochlę zupy i dodajemy do niej 3 -4 łyżki śmietany, mieszając. Przelewamy mieszankę do garnka i znów mieszamy, by zupa się nie zważyła.
I gotowe!
Wojciech Sperkowski obecny
OdpowiedzUsuńDziemidowicz obecna
OdpowiedzUsuń