NAKRYWANIE STOŁU DO OBIADU (2 godz)

Temat: Podstawowe nakrycie stołu.



 
Do obiadu składającego się z trzech dań czyli: 
zupy, 
II dania. 
deseru. 
Na stół podajemy:  talerz płytki a na nim talerz głęboki, łyżkę do zupy, nóż i widelec do dania głównego, widelczyk deserowy, łyżeczkę deserową, kielich do wody lub szklankę do kompotu, serwetkę.

 Nóż kładziemy po prawej stronie, ostrzem skierowanym w stronę talerza. 
Sztućce deserowe, jak sama nazwa wskazuje, służą do jedzenia deserów. Łyżeczkę używa się do deserów w postaci płynnej, widelczyk do ciast i deserów z kawałkami owoców.  

Sztućce deserowe rozmieszcza się bezpośrednio nad talerzem, łyżeczki główką w lewo, widelczyki – ząbkami w prawo.


Dodatkowo serwetkę ( z materiału lub papierową) kładziemy po lewej stronie nakrycia lub na talerzu.







Elegancko wyglądają serwetki specjalnie poskładane w różne kształty.



Zapraszam na film pokazujący kilka sposobów składania serwetek tak aby nasze nakryte stoły były piękne i estetyczne.

Zadanie domowe
Poćwicz nakrywanie stołu do obiadu oraz składanie serwetek (samodzielnie lub poproś o pomoc Rodziców).

2 komentarze:

BEZPIECZNY CZAS WOLNY (2 godz.)

Alkohol i papierosy nie są dla młodzieży!!!!!   Gdy ktoś cię częstuje, zawsze możesz powiedzieć "nie".   W odmowie nie ma n...