Temat: Podstawowe nakrycie stołu.
Do obiadu składającego się z trzech dań czyli:
zupy,
II dania.
deseru.
Na stół podajemy: talerz płytki a na nim talerz głęboki, łyżkę do zupy, nóż i widelec do dania głównego, widelczyk deserowy, łyżeczkę deserową, kielich do wody lub szklankę do kompotu, serwetkę.
zupy,
II dania.
deseru.
Na stół podajemy: talerz płytki a na nim talerz głęboki, łyżkę do zupy, nóż i widelec do dania głównego, widelczyk deserowy, łyżeczkę deserową, kielich do wody lub szklankę do kompotu, serwetkę.
Nóż kładziemy po prawej stronie, ostrzem skierowanym w stronę talerza.
Sztućce deserowe, jak sama nazwa wskazuje, służą do jedzenia deserów. Łyżeczkę używa się do deserów w postaci płynnej, widelczyk do ciast i deserów z kawałkami owoców.
Sztućce deserowe rozmieszcza się bezpośrednio nad talerzem, łyżeczki główką w lewo, widelczyki – ząbkami w prawo.
Dodatkowo serwetkę ( z materiału lub papierową) kładziemy po lewej stronie nakrycia lub na talerzu.
Elegancko wyglądają serwetki specjalnie poskładane w różne kształty.
Zapraszam na film pokazujący kilka sposobów składania serwetek tak aby nasze nakryte stoły były piękne i estetyczne.
Zadanie domowe
Poćwicz nakrywanie stołu do obiadu oraz składanie serwetek (samodzielnie lub poproś o pomoc Rodziców).
Wojciech Sperkowski obecny
OdpowiedzUsuńDziemidowicz obecna
OdpowiedzUsuń