wywar mięsno - warzywny piątek




Temat : Wywar mięsno - warzywny

Taki wywar gotujemy prawie tak samo jak wywar warzywny. 

Wywar mięsno - warzywny nazywamy również bulionem.

Na początek zapraszam Was na film:

Aby ugotować wywar mięsno - warzywny potrzebna nam będzie: 

WŁOSZCZYZNA


WODA I PRZYPRAWY - sól, pieprz (mielony lub w ziarenkach), liść laurowy, ziele angielskie

MIĘSO np: skrzydełka kurczaka, korpus, udko, żeberka wieprzowe....




1. Mięso płuczemy wkładamy do garnka i zalewamy wodą dodajemy przyprawy i gotujemy (od zagotowania przez ok. 20 min).

2. Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
( są zupy do których dodajemy warzywa w całości a później je wyjmujemy np. rosół, pomidorowa, barszcz czysty) 

3. Po 20 minutach gotowania mięsa do garnka wkładamy warzywa i gotujemy aż wszystko będzie miękkie.

I mamy gotowy
wywar mięsno - warzywny!!!

Możemy go podać z makaronem jako rosół lub dodać do gotowania składnik główny i zrobić ulubioną zupę.

Zadanie

Przeczytajcie dokładnie temat i obserwujcie, jak w Waszych domach przygotowuje się zupy. 
Pomagajcie w obieraniu, myciu i krojeniu warzyw, doprawiajcie do smaku zupę, sprawdzajcie czy warzywa są już ugotowane. Zadbajcie również o estetyczne nakrycie stołu do obiadu.

POMAGAJCIE RODZICOM W KUCHNI!!


1 komentarz:

BEZPIECZNY CZAS WOLNY (2 godz.)

Alkohol i papierosy nie są dla młodzieży!!!!!   Gdy ktoś cię częstuje, zawsze możesz powiedzieć "nie".   W odmowie nie ma n...