Temat : Przepis na zupę pomidorową.
Pomidory uprawia się w szklarniach lub na świeżym powietrzu.
To bardzo zdrowe warzywa, zawierają bardzo dużo witamin, są bogate w witaminę C, która wzmacnia naszą odporność.
Powinniśmy jeść ich jak najwięcej!
Mają one przeróżne kolory,wielkości,kształty i smaki.
Zupa pomidorowa przepis
składniki:
- porcja mięsa na wywar,
- listek laurowy, ziele angielskie
- 3 marchewki
- 1 cebulka
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- kawałek pora
- 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietany
- natka pietruszki
- pieprz, sól
sposób przygotowania:
Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, lekko solimy, dodajemy 2-3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i gotujemy.
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy, energicznie mieszając.
Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu.
Taką zupę pomidorową można już przyprawić do smaku i posypać posiekaną pietruszką.
Jeśli jednak lubimy zupę pomidorową zabielaną ( z dodatkiem śmietany), pod koniec gotowania odlewamy do osobnego naczynia chochlę zupy i dodajemy do niej 3 -4 łyżki śmietany, mieszając. Przelewamy mieszankę do garnka i znów mieszamy, by zupa się nie zważyła. I gotowe!
Zupa pomidorowa może być od razu podawana!
Zupę pomidorową możemy podać z:
makaronem,
ryżem,
kluskami lanymi.
W środę będziemy robić zupę pomidorową. Dzisiaj zapoznajcie się z przepisem, sprawdźcie czy macie wszystkie składniki, zróbcie sobie ewentualnie listę zakupów i zakupcie brakujące produkty.
OBECNY
OdpowiedzUsuńWojciech Sperkowski obecny
OdpowiedzUsuńDziemidowicz obecna
OdpowiedzUsuń