Pijesz ją kilka razy dziennie i na kilka sposobów. Dla niektórych gorąca herbata to miłe zwieńczenie pracowitego dnia, dla innych lekarstwo na przeziębienie, albo towarzysz spotkania z przyjaciółmi.
SKĄD POCHODZI HERBATA?
Herbata to napar uzyskiwany
z liści i pączków
krzewu herbacianego.
krzew herbaciany
Plantacja herbaty
Liście herbaty są zrywane a następnie podsuszane.
Podwiędnięte listki tnie się lub zwija.
powstaje wtedy:
1. herbata granulowana
2. herbata liściasta
Dalszy etap to ponowne suszenie.
Możemy kupić herbatę ziołową, którą parzy się podobnie jak herbatę z krzewów herbacianych.
Przykłady herbat ziołowych:
RUMIANEK
MIĘTA
MELISA
W sklepach są dostępne również herbaty owocowe np.
MALINOWA
OWOCE LEŚNE
PORZECZKOWA
PARZENIE HERBATY
1. Wsypać odpowiednią ilość herbaty lub włożyć torebkę do dzbanka lub filiżanki.
2. Zagotować wodę i wrzątkiem zalać herbatę.
3. Pozostawiamy ją 5-8 minut.
MOŻEMY RÓWNIEŻ UŻYĆ RÓŻNEGO RODZAJU ZAPARZACZY DO HERBATY.
Herbatę należy podawać w filiżankach.
Dodatki do herbaty to cukier, cytryna, mleko, śmietanka i podawane są oddzielnie .
Wyróżniamy takie sposoby podawania herbaty jak:
· Po angielsku - esencja
podawana jest w czajniku, mleko lub śmietanka w dzbanku.
· Po rosyjsku - podaje
się w szklance z metalowym uchwytem. Jako dodatek podaje się konfitury
lub rum i cukier w kostkach.
· Ekspresowa - filiżankę napełnia się gorącą wodą ustawia na spodku na drugim spodku kładzie się torebkę
herbaty ekspresowej i przykrywa nim szklankę.
Przygotowanie mrożonej herbaty :
1) zalewamy herbatę małą ilością gorącej wody (tak, żeby przykryć torebkę),
2) zaparzamy herbatę przez przynajmniej 5 minut,
3) uzupełniamy naczynie zimną wodą,
1) zalewamy herbatę małą ilością gorącej wody (tak, żeby przykryć torebkę),
2) zaparzamy herbatę przez przynajmniej 5 minut,
3) uzupełniamy naczynie zimną wodą,
4) wkładamy herbatę na 1 godz. do lodówki,
4) dodajemy kostki lodu i owoce.
4) dodajemy kostki lodu i owoce.
PRZECHOWYWANIE HERBATY
Ponieważ herbata bardzo łatwo wchłania obce zapachy, warto przechowywać ją w zamykanych naczyniach, np. w pojemnikach ze szkła lub z porcelany. Można używać też szczelnych naczyń blaszanych, np. puszek lub drewnianych pudełek.
Obejrzyj film z ciekawostkami o herbacie
Zadanie na dzisiaj
Spróbujcie zaparzyć i prawidłowo podać wybrany rodzaj herbaty.
obecny
OdpowiedzUsuńMagdalena Dziemidowicz obecna
OdpowiedzUsuńWojciech Sperkowski obecny
OdpowiedzUsuń