Truskawki to jedne z najsmaczniejszych letnich owoców!
Kiedy pojawiają się na straganach to wiadomo, że niedługo WAKACJE!!
Pierwsze truskawki pojawiają się pod koniec maja.
Oprócz walorów smakowych, truskawki są bardzo zdrowe!!
Niestety nie każdy może jeść truskawki. Należą one do produktów uczulających.
Może po nich wystąpić swędząca wysypka, drapanie w gardle...
Truskawki rosną na małych krzaczkach.
Zastosowanie truskawek w kuchni
Truskawki są niezastąpione w kuchni.
Możemy z nich zrobić:
koktajle,
ciasta,
desery,
sałatki,
zupy,
Oraz przetwory:
soki, kompoty, dżemy, konfitury, marmolady.
Oczywiście truskawki najsmaczniejsze są świeże, jadane na surowo.
Galaretka z owocami to doskonały deser na każdą okazję.
W lecie, gdy sezon na truskawki jest w pełni, owoce te wyśmienicie smakują w połączeniu z galaretką, polane bitą śmietaną oraz posypane czekoladowymi dodatkami.
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 250 ml śmietanki30%
- 3 łyżeczki cukru pudru
- ok. 20 truskawek do dekoracji
- 4 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej
- dowolne czekoladowe dodatki lub wafelki
Sposób przygotowania potrawy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz