KUCHNIA CHIŃSKA
Chińskie jedzenie jest bardzo aromatyczne.
W tej kuchni stosuje się charakterystyczne przyprawy chińskie takie jak:
imbir,
pieprz,
ocet ryżowy,
a także sosy – ostrygowy lub sojowy.
Produkty charakterystyczne w kuchni chińskiej:
Ryż
Chińskie grzyby
Kurczak i kaczka
Owoce morza
Ananas
Pędy bambusa
Marchew i por
Podstawę kuchni chińskiej
stanowią warzywa.
Podaje się je do
niemal każdego dania w
formie nadzienia do:
sajgonek,
pierożków,
makaronu
wszelakich zup.
Dużo potraw Chińczycy przygotowują w WOKU.
Nie jest to ani typowy garnek, ani patelnia,
a coś pomiędzy.
Jak w szybki sposób dodać
daniom chińskiego charakteru?
Przede wszystkim wystarczy dodatek którejś
z chińskich przypraw lub sosów: imbiru, sosu rybnego, ostrygowego,
sojowego lub przyprawy gotowej do dań chińskich.
Chińczycy jedzą pałeczkami.
W kuchni chińskiej pałeczki to podstawowe
„sztućce”.
ZADANIE
Przygotujcie na jutro:
Przygotujcie na jutro:
1
opakowanie makaronu ryżowego
mieszanka
chińska mrożona
przyprawa
kuchni chińskiej
1
łyżka sosu sojowego
natka
pietruszki do smaku
olej
Dziemidowicz obecna
OdpowiedzUsuń