KUCHNIA CHIŃSKA (2 godz.)






KUCHNIA CHIŃSKA



Chińskie jedzenie jest bardzo aromatyczne.

W tej kuchni stosuje się charakterystyczne przyprawy chińskie takie jak:
imbir,

pieprz,

ocet ryżowy,

a także sosy – ostrygowy lub sojowy.

Produkty charakterystyczne w kuchni chińskiej:
Ryż

Chińskie grzyby 

Kurczak i kaczka 

Owoce morza

Ananas

Pędy bambusa







Marchew i por 




Podstawę kuchni chińskiej stanowią warzywa.  
Podaje się je do niemal każdego dania w 

formie nadzienia  do:

sajgonek,



pierożków,



makaronu


wszelakich zup.





Dużo potraw Chińczycy przygotowują w WOKU. 


Nie jest to ani typowy garnek, ani patelnia, a coś pomiędzy.

Jak w szybki sposób dodać daniom chińskiego charakteru?

 Przede wszystkim wystarczy dodatek którejś z chińskich przypraw lub sosów: imbiru, sosu rybnego, ostrygowego, sojowego lub przyprawy gotowej do dań chińskich. 






Chińczycy jedzą pałeczkami.
W kuchni chińskiej pałeczki to podstawowe „sztućce”. 



ZADANIE
Przygotujcie na jutro:
1 opakowanie makaronu ryżowego
mieszanka chińska mrożona
przyprawa kuchni chińskiej
1 łyżka sosu sojowego
natka pietruszki do smaku
olej

1 komentarz:

BEZPIECZNY CZAS WOLNY (2 godz.)

Alkohol i papierosy nie są dla młodzieży!!!!!   Gdy ktoś cię częstuje, zawsze możesz powiedzieć "nie".   W odmowie nie ma n...