PRZYPRAWY KUCHNI WŁOSKIEJ (5 godz.)




Kuchnia włoska  wykorzystuje dużą ilości warzyw i przypraw takich jak:


 oregano, 











bazylia,
















estragon,








tymianek,







 rozmaryn,









a także używaniem parmezanu (ser)

kuchni tej dość powszechnie stosuje się też: 
oliwę (z oliwek)

pomidory

cebulę

czosnek, 

a także oliwki

ZAPRASZAM DO KUCHNI!

Zanim przystąpimy do gotowania poszukajcie wśród przypraw w waszej kuchni ziół wymienionych wyżej. Powąchaj, obejrzyj  a nawet możesz spróbować.



MAKARON Z SOSEM 

POMIDOROWYM PO WŁOSKU


SKŁADNIKI:
1/2 kg makaronu SPAGHETTI

3 łyżki oliwy 

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

cebula 

2 puszki pomidorów krojonych 

PRZYPRAWY KUCHNI WŁOSKIEJ

starty żółty ser

Przygotowanie krok po kroku:



Ugotować makaron według przepisu na 

opakowaniu. 

Na głęboką patelnię wlać oliwę, dodać 

zgnieciony czosnek i drobno posiekaną cebulę. 

Zeszklić. 

Wlać pomidory. 

Dodać sól. 

Dusić, aż sos zgęstnieje. Dodać świeżo 

zmielony pieprz i przyprawy kuchni włoskiej. 

Odcedzony makaron włożyć do sosu, 

zamieszać. 

Posypać startym serem.



2 komentarze:

BEZPIECZNY CZAS WOLNY (2 godz.)

Alkohol i papierosy nie są dla młodzieży!!!!!   Gdy ktoś cię częstuje, zawsze możesz powiedzieć "nie".   W odmowie nie ma n...