Kuchnia włoska wykorzystuje dużą ilości warzyw i przypraw takich jak:
oregano,
bazylia,
estragon,
tymianek,
rozmaryn,
a także używaniem parmezanu (ser)
W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też:
oliwę (z oliwek),
pomidory
cebulę
czosnek,
a także oliwki
ZAPRASZAM DO KUCHNI!
Zanim przystąpimy do gotowania poszukajcie wśród przypraw w waszej kuchni ziół wymienionych wyżej. Powąchaj, obejrzyj a nawet możesz spróbować.
POMIDOROWYM PO WŁOSKU
SKŁADNIKI:
1/2
kg makaronu SPAGHETTI
3
łyżki oliwy
2
ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
cebula
2
puszki pomidorów krojonych
PRZYPRAWY KUCHNI WŁOSKIEJ
starty żółty ser
Przygotowanie
krok po kroku:
Ugotować makaron według przepisu na
opakowaniu.
Na głęboką
patelnię wlać oliwę, dodać
zgnieciony czosnek i drobno posiekaną cebulę.
Zeszklić.
Wlać pomidory.
Dodać sól.
Dusić, aż sos zgęstnieje. Dodać
świeżo
zmielony pieprz i przyprawy kuchni włoskiej.
Odcedzony makaron włożyć do sosu,
zamieszać.
Posypać startym serem.
Wojciech Sperkowski obecny
OdpowiedzUsuńDziemidowicz obecna
OdpowiedzUsuń