PRZYPRAWY - SÓL I PIEPRZ (2 godz.)


SÓL I PIEPRZ TO PRZYPRAWY NAJCZĘŚCIEJ UŻYWANE W KUCHNI!

Sól kuchenna inaczej sól stołowa – artykuł spożywczy, stosowany jako wzmacniacz smaku i naturalny konserwant (powoduje, że żywność się wolniej psuje).


Sól kamienna to skała.
Aby osolić potrawy, trzeba sól wydobyć w kopalni soli.


Posolone potrawy smakują nam bardzo ale sól nie powinna być dodawana do jedzenia w dużych ilościach. 
Nadużywanie soli kuchennej może powodować nadciśnienie tętnicze.



UCIEKAĆ GDZIE PIEPRZ ROŚNIE?
czyli uciekać bardzo daleko, bo pieprz rośnie w dalekich ciepłych, krajach.
 Pieprz czarny to suszone, niedojrzałe jagody. Ziarna są pomarszczone i kuliste.

Pieprz to przyprawa, która znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. 
Mało kto wie, że pieprz wzmacnia odporność, wspomaga pracę układu pokarmowego.
Dodaje się go do: zup, sosów oraz potraw z mięsa, warzyw i ryb. 

Do potraw możemy używać ziarenek pieprzu w całości lub zmielonych.


Zadanie 

Na jutro przygotujcie sobie:
makaron spaghetti
2 puszki pomidorów 
2 ząbki czosnku
cebulę
przyprawy kuchni włoskiej
100 g sera żółtego
i oczywiście sól i pieprz.


DO JUTRA!!

1 komentarz:

BEZPIECZNY CZAS WOLNY (2 godz.)

Alkohol i papierosy nie są dla młodzieży!!!!!   Gdy ktoś cię częstuje, zawsze możesz powiedzieć "nie".   W odmowie nie ma n...