SÓL I PIEPRZ TO PRZYPRAWY NAJCZĘŚCIEJ UŻYWANE W KUCHNI!
Sól kuchenna inaczej sól stołowa – artykuł spożywczy, stosowany jako wzmacniacz smaku i naturalny konserwant (powoduje, że żywność się wolniej psuje).
Sól kamienna to skała.
Aby osolić potrawy, trzeba sól wydobyć w kopalni soli.
Posolone potrawy smakują nam bardzo ale sól nie powinna być dodawana do jedzenia w dużych ilościach.
Nadużywanie soli kuchennej może powodować nadciśnienie tętnicze.
UCIEKAĆ GDZIE PIEPRZ ROŚNIE?-
czyli uciekać bardzo daleko, bo pieprz rośnie w dalekich ciepłych, krajach.
Pieprz czarny to suszone, niedojrzałe jagody. Ziarna są pomarszczone i kuliste.
Pieprz to przyprawa, która znalazła szerokie zastosowanie w kuchni.
Mało kto wie, że pieprz wzmacnia odporność, wspomaga pracę układu pokarmowego.
Dodaje się go do: zup, sosów oraz potraw z mięsa, warzyw i ryb.
Do potraw możemy używać ziarenek pieprzu w całości lub zmielonych.
Zadanie
Na jutro przygotujcie sobie:
makaron spaghetti
2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
cebulę
cebulę
przyprawy kuchni włoskiej
100 g sera żółtego
100 g sera żółtego
i oczywiście sól i pieprz.
DO JUTRA!!
Dziemidowicz obecna
OdpowiedzUsuń